Masyuk

Sabtu, 7 Mac 2009

Medan laaaa........



1st day aku sampai medan aku trus g ke Pajak Ikan lama kat sini banyak ar jual baju2 kebaya, kain lace pokoknyer mak cik2 sker ar pergi sini.

Pajak Ikan Lama ni xda la semeriah Pasarbaru kat Bandung tuh. Pasar baru kat bandung tuh lagi heaven. Waktu kat sini aku xbanyak tangkap gambar coz bz sopping untuk bawak balik mesia.






Waktu kat Medan aku sempat gaks ler ker Masjid Raya Medan atau Masjid Raya Al-Mashun orang cakap xlengkap

Kalau ke Medan tak singgah di Masjid Raya Medan atau Masjid Raya Al-Mashun aku sempat gaks ler semayang kat sana satu waktu

Pastu pemandangan kat masjid tuh mmg cantik (nanti la aku upload photonya). Masjdi Raya tuh adalah masjid terbesar kat Medan (xtau la betul ker dak)

Masjid ni adalah peninggalan Kesultan Melayu Deli. Menurut salah seorang penjaga Masjid ini dibawah nya ada laluan rahsia dari masjid ini ke Istana Maimon. Waktu aku ke masjid ni hari hujan agak lebat gaks selepas semayang hujan pun berhenti bersyukur aku coz dapat la aku berphoto2 di perkarangan Masjid Raya Al-Mashun nih.pastu kat blakang masjid ni plak ada la makam orang orang yang berpangkat kat sana cam sultan, gabenur dsb. Salah satu makam yang ada kat sana adalah makam H.T.Rizal Bin H.T. Nurdin salah seorang gabenur yang meninggal pada tahun 2005.





Sebelum ke Masjid Raya aku pergi ke Istana Maimoen terlebih dahulu

Istana Maimoen nih cantik sih. Kat dlam dier pun cantik gak masuk pun ikut kita nak sedekah braper ikhlas hati jerk

Pastu kita leh try pakai baju songket kat dlm istana tuh nak bergambar gaya ala ala raja laa tapi kene charge 15ribu rupiah jerk.

Dengan bangga nya aku pun mencoba la baju songket tuh. Sajer jerk nak poyo jadi ghajo gemuks.

Pastu bergambar sakan jer ar kat istana Maimoen tuh.





Kat sana aku ditemani oleh Jeng Yenny & Jeng Una. Dua orang jeng ni yang banyak Bantu aku waktu kat sana

Diaorang yang teman aku nak kemana2 waktu kat Medan. Sampai penat la diaorang teman aku pergi ke Pajak Ikan Lama.

Aku kenal ngan Kak Yenny ni baru gaks ler. Kalau xsilap aku waktu new year yang baru ari tuh. Kak yenny ni Urang Padang (minangkabau).

Tapi skang Kak Yenny nih keje kat Acheh Darussalam. Aku ngan Wanie kenal ngan Kak Yenny waktu Kak Yenny ke Jakarta untuk berjumpa ngan

Dude Harlino A.K.A Dr. Rado (ala citer Intan kat astero prima tuh ler). After that dier g Singapure & trus ke Kuala Lumpur.

Ok la tuh serba sedikit pasal kak Yenni. Sambung balik citer aku kat Medan plak. Waktu kat Medan aku lepak umah member aku kat Simpang Limun

Sehari due je aku blajau naik pengangkutan awam kat sana ngan diaorang pastu aku dah asler dah (poyo tahap gaban) pastu aku nak g town aku g sensorang jer

Aku naik jer angkutan atau becak nak kemana- mana pastu jumpe jeng2 kat tempat yang hendak dituju seperti Medan Mall kerk, Pajak Ikan Lama kerk. Hari kedua aku sampai kat Medan aku pergi Brastagi. Sajer jer jenjalan kat Gundaling. Tgk pemandangan kat sana. Suasana layan gaks coz cuaca yang dingin kalau xsilap aku kat area sini ramai orang Karo kowt (manjuah-juah). Kat sini leh tengok pemandangan yang cantik dan aman jerk tgk kat sini pastu kat daerah Gundaling nih byk jual cenderamata ar. Kalau nak makan mmg payah sket ar kat daerah nih. Dari daerah Padang Bulan sampai ler ker Brastagi setiap rumah makan pasti ada signboard “BABI PANGGAN”. Sepanjang perjalan semua orang jual daging babi.




kalau nak layan pic lagi kat multiply den yo.....

4 comments:

miSz Lady berkata...Best Blogger Tips

mox...

konon raje la pki songket bagai...

Loosseeerrr...

hehe

deekaza berkata...Best Blogger Tips

wah... g bandung tak cakap aku pun....
benci ko...
mentang2 aku dah tak glamer..
huhuuhu..
jangan lupa ole2 aku n baby tau..
ambo....da tak sabar nak jadi raja sehari ker?..

heehehehe

cooollll lorrrrr

deekaza berkata...Best Blogger Tips

hahahaha,.....
raja gemuks....
lambang kekayaan tuh....
mlah lambang kebanggaan kita bersama....
kih..kih.....

daydeck86 berkata...Best Blogger Tips

miSz TEA Lady ko jgn manyak munyik arr
ko Jeles ar tuh stakat g singapore jer xpayah nak kecoh ar....


deekaza ni bukan kat bandung ar nih kat medan ar xbaco tajuk ekkksss..
ole ole nanti aku g bandung next month yerk

jgn marah aku ni kaki jalan
wakkaakkakakaka :):):)