Masyuk

Isnin, 7 Februari 2011

Cara Membuat Button Link Di Header



Salam semua, Hari ini aku nak kongsi macam mana hendak membuat "Button Link" di Header seperti yang tertera di gambar diatas ni dengan orang yang singgah di blog picisan aku ni. Sebelum ini aku memang tak tahu macam mana nak buat benda alah tu tapi selepas aku tanya kat Kak Ina KL dia terus bagi link cara membuat "Button Link" aku pun mencuba dan ianya berjaya tapi sekarang aku nak kongsi dengan koran cara hendak membuat "Button Link" ini.



Login blogspot macam biasa lepas tu klik dekat NEW POST macam kita nak update blog kita macam biasa.



Selepas itu clik pula Edit Pages



Dah tu clik plak dekat NEW PAGE




Lepas tu buatlah macam kita nak buat entry post
1. Masukkan Titlle macam aku buat contohnya Laman Utama, Vacation dan sebagainya.
2. Masukkan tajuk apa yang korang nak letak untuk entry post tersebut.
3. Klik kat tab Link




Akhir sekali masukkan url dari entry korang yang dah post sebelum ini.


Hasilnya adalah seperti gambar yang tertera diatas kalau korang dah buat "Button Link" tu korang boleh edit warna pulak dekat bahagian design.




p/s - betul ker aku cakap benda ni "BUTTON LINK" di Header.







10 comments:

miSz Lady berkata...Best Blogger Tips

tue name nye button page

phreak-id berkata...Best Blogger Tips

Tab Menu kut. Ke sama je? ahh. hentam je lah! hahaha


Terbaru >Contest Review Blog Kak Ina Kl Dot Com > Akhirnya Safee Sali Berpindah ke Pelita Jaya | Liga Indonesia > Saya Mahu Sponsored Post dari Eyriqazz.Com

~~zAnAfAhMi~~ berkata...Best Blogger Tips

nak cuba la nanti...akak pun terkial2 jugak ni.

farra-eng berkata...Best Blogger Tips

wat ler button link untuk tutorial coz nengok kat blog nie byk tutorial gak yang awk wat (^.^)
fst tme dtg sni udah suka sama ini blog..lain kali dtg melawat lagi..
bye take care

ida berkata...Best Blogger Tips

ooo...mcm tu ker??..ok...t sy cuba

Faiz berkata...Best Blogger Tips

hehhe ok lah tuh nama tuh, sebab saya leh jumpa..n terus buat lepas jumpa..heheh thanks ya

daydeck86 berkata...Best Blogger Tips

@Faiz
welcome bro... janji orang paham kan

daydeck86 berkata...Best Blogger Tips

@ida cam tu ler... ehrhhehehh

zuhanif berkata...Best Blogger Tips

thanks banyak memberi info :) sy belajar dr sini :P

daydeck86 berkata...Best Blogger Tips

@zuhanif xda hal la bro...