Masyuk

Isnin, 24 Ogos 2009

Bukittinggi, Padang & Bangkinang Pekanbaru - INDONESIA 2007



je nak post n3 nih coz aku busan ler. Saja jer nak cite pengalaman naik ferry INDOMAL
ke Indonesia (BUKAN TONGKANG) yer... di ulang ferry INDOMAL. aku naik ferry dari Melaka sampai ke Dumai. Perjalanan ferry dari Melaka ke Dumai memakan masa 1jam 45minit.
lepas tuh dari Dumai berangkat ke Bangkinang, Pekanbaru pula mengambil masa dalam 4jam hingga 5jam ikut jalan darat kematu punggung rasanya duk dalam van tuh.

ni gambar waktu kat atas ferry indomal korang leh keluar dari ferry ikut pintu blakang
leh la lepak lepak kat atas tuh sambil isap rokok. yang kat blakang tuh sepupu aku.

bila aku tengok balik gambar2 nih mmg aku akan tergelak.
waktu nih kat Bukittinggi, Indonesia memang sengal waktu nih.
rasanya cam nak buat kulit album gambar nih. Aku pergi Bukittinggi nih dengan kawan2 aku
kat sana kalau tak silap gambar nih ambil kat ni dekat Panorama, Ngarai Sianok, Lubang Jepang diaorang nih dah macam family ler kiranya.

waktu nih plak dekat Bukittinggi gak waktu ni area Jam Gadang, pergi sini waktu dah dekat malam tak sempat nak shopping cuma sempat shopping kat Bukittinggi Mall jerk.

ni pulak gambar waktu kat Padang, Indonesia. aku pergi le ke Pantai Air Manis
(kalau orang sana cakap Pantai Aia Manih).
kat Pantai Air Manis nih lah ada batu malim kundang ala cerita yang dia ni
derhaka kat mak dia kalau kat Malaysia nih version Si Tanggang la.

Hari Raya Ziarah kalau dekat Bangkinang, Pekanbaru masyarakat ocu kampar
(masyarakat di Pekanabaru) mereka memanggil dengan nama aghi ayo zorah.
selalunya mereka menyambut hari raya ziarah ini pada 8 syawal setiap tahun selapas
puasa 6. Meraka menyambut hari raya ziarah ini sama seperti hari raya aidilfitri
(bakar lemang, masak rendang, dsb.) Hari Raya ziarah adalah dimana orang ramai akan
bergerak dari satu kawasan perkuburan ke kawasan perkuburan lain untuk berdoa bersama2.
Selepas habis semua kawasan perkuburan mereka akan berkumpul di satu padang dimana
kaum ibu sudah menyediakan makanan dan minuman untuk dimakan bersama.

kat sana adat memang kuat lagik cam kenduri kendara still gotong royong xda catering2 nih
yang mak cik menjunjung dulang tuh semua ada makanan yang dibawak dari rumah
ramai jugak la yang membawa jambau (dulang ar) dapat dalam 40 jambau gak la
orang kampung & keluarga pengantin biasanya makan makanan dari saudara mara yang datang bawak jambau cuma undangan yang makan makanan yang disediakan oleh tuan rumah.
selain itu kalau dekat Malaysia orang pakai kompang kat sana orang pakai rebana kecik sambil berselawat orang sana panggil berdikiu (ber-d-que)

contoh busana pengantin di Bangkinang. lebih kurang macam baju pengantin di Malaysia gaks..

6 comments:

sonata anak kancil berkata...Best Blogger Tips

Cantik sungguh panorama di Bukittinggi...Sekali pegi, nak pegi lagi...Sonata suka tengok natural beauty....Ni pegi personal trip ke?

Naik feri & bas - tak larat le!Tapi klu nak pengalaman bagus le...

Sonata pegi last year - ada n3 fasal ni gak...semuanya utk rakaman sebagai Asam Garam Kehidupan! Terlebih asam garam - masam & masin - kurang asam? he3x...InsyaAllah akan htr add. kat email.TQVM

daydeck86 berkata...Best Blogger Tips

yezza pergi personal trip

naik ferry pastu sewa van ngan kengkawan kat sana best dapat tgk byk view tapi penat sket ar.

asam didarat garam dilaut dlm periuk bertemu jua...

Hezesuze berkata...Best Blogger Tips

ishh bestnye beb! akak lom smpai lagik ke sana...teringin gak ni....ekekeke

x shopping ke?? katenye kt sana sumenya murah2 uols...:D

daydeck86 berkata...Best Blogger Tips

memang best pon g sana
pergi ler ke sana kalau teringin

bukan xnak sopping kat sana more to ladies la kak macam telekung sulam & baju sulam, mak cik limah mak cik gayah suka ar..

kak ina kl berkata...Best Blogger Tips

salam daydeck...selamat menyambut bulan ramadhan al mubarak...

sodap engkou bakar ikan cara cam tu..tanyo dgn makcik kamu camna org minang masak sambal berlado guna cili hidup tu..di rebus atau di goreng..pastu lecek kasar-kasar ke?

Aku Bicara berkata...Best Blogger Tips

Asyik bener sepertinya.. pengin kesana friend

AKU BICARA