Salam Ramadhan yang mulia kepada semua blogger's. Hari Sabtu lepas minggu pertama berpuasa aku dengan along dah planning nak berbuka puasa beramai-ramai dirumah. Dalam jam 9pagi tu aku dengan along dah mula berkerja keras pergi ke pasar Chow Kit nak beli bahan2 untuk memasak. Perancangan utama nak masak gulai siput sedut dengan keladi tapi abis satu pasar kami pusing tapi tak ada orang jual siput sedut mungkin tak ada musim ataupun dah abis diborong oleh peniaga nasi campur tak tertunailah hasrat dihati. Kemudian menu utama ditukar kepada gulai Ketam dengan nenas walaupun harga ketam agak mahal RM18.50 sekilo itupun kecik2 jer ketam tu nasib baik kami pilih ketam betina banyak sikit isinya dari ketam jantan. Antara menu sampingan yang dimasak oleh kami adalah Ikan Bakar, Kangkung Goreng Belacan. Sampai rumah aku terus membuat kelonsong kuih tepung pelita ataupun kuih sampan.




0 comments:
Catat Ulasan