Masyuk

Isnin, 12 Disember 2011

Pengat Pisang Nangka










Salam semua,
Minggu lepas aku kerajinan sedikit nak buat pengat pisang biasalah benda semua memang dah ada kat rumah. Pisang Nangka pulak berlebih sebab mak cik jenab memang jual goreng pisang dekat area Balai Polis Wangsa Maju seksyen 1 tu. Selalunya kalau buat bubur, pengat, kolak memang aku yang buat sebab kalau mak cik jenab buat memang manis gila boleh potong kaki wey. 
Resipi pengat pisang.

Bahan-bahannya:-
10 biji pisang nangka 
**dipotong serong kecil-kecil- aku memang saja belah 2 sebab nak makan besar2 sikit baru puas.
1 1/2 biji kelapa diperah dan diambil santannya.
2 cawan gula merah 
1 senduk gula pasir
1 cawan sagu mata ikan *direndam sekejap
Sehelai daun pandan
Secubit garam




Cara-caranya:-
1. Masakkan gula merah dan gula putih bersama air sehingga gula larut.
2. Masukkan daun pandan supaya harum
3. dah agak mendidih masukkan pisang dan sagu mata ikan sekali
4. Sagu mata ikan dah jernih dan kembang masukkan santan jangan sampai pecah minyak nanti tak sedap wey. 
5. pastu kasi cekik la bila dah sejuk.





Makanan kampung tetap dihatiku.

1 comments:

hazman aka species1980 berkata...Best Blogger Tips

whoaaa.... daydeck rajinnya masak2x nie....bila nak bagi aku food testing nie